Fall 2011 Studio Work

My studio project this semester took place at The Plant in Chicago. I described it a little bit in this post. It was nice to have an actual client this time around, and to top things off it's entirely conceivable that they may implement some of the ideas that our studio came up with - being as that they're in a seemingly perpetual state of demolition and construction.

This is my 3' x 4' board that's on display at the plant right now.
Plan view (Google Earth view).

This is a Sanborn (historical) map overlaid over my plan. The old non-existent  buildings inform the new layout along the old rail corridor.

Birdseye view looking west. The beer garden is in the center with hops to the left and greenhouses to the right.
Birdseye view from the south looking north.
This is the terraced seating area between the great lawn and vending area of the beer garden.

The beer garden with terracing.

Diagram of the greenhouses,
Section of the greenhouse.
The back of the greenhouses. That's a double height rolling door on the left.  The concrete is left exposed so it can be used for work (i.e. compost can be laid against the wall, sand or debris can be piled, etc.)




The hop garden/parking lot made from simple telephone poles and stainless wire rope. Everyone really liked this which is funny because of the sheer practicality. If they actually built this I wouldn't be too surprised.

This is the initial scheme for the drainage of the street and site. I reconfigured the idea  to be less complex and more effective.
In the final scheme water from the street flows into a recessed planting area with well drained soil while the run-off from the site flows through the gabions and into the same area. The recessed area can store some amount of water as it waits to percolate into the soil. In the event of a large storm excess water would flow into the sewage system as it already does.